omjagkanhjalpa.blogg.se

Den här bloggen handlar om hur det är att leva med kronisk värk och sjukdomarna Fibromyalgi och Ehlers Danlos Syndrome (EDS) och hopp om att kanske kunna hjälpa fler med liknande bekymmer.

Liten andhämtning

Publicerad 2013-10-14 21:45:00 i Allmänt,

Har haft en bra helg och det va skönt :) Låg ju sjuk hela förra veckan med feber å skit så det va gott å vakna på fredag fm och känna sig feberfri! Kunde då få njuta av helgen och det underbara vädret :)))

Behöver ha en liten andhämtning efter förra inlägget känner jag. Är så påfrestande att skriva om det så behöver samla mig lite innan jag fortsätter på det hela.. Men jag lovar att ni skall få fortsätta att ta del av mig och Värken.

Hoppas ni mår bra, att ni haft en bra helg och att starten på den här veckan har varit B R A ;)

Nu ska jag njuta i soffan med mina bästa framför teven efter en arbetsdag som innehöll mkt spring!

Puss å Kram
<3

Ångest

Publicerad 2013-10-11 12:59:00 i Läkarbesök,

Det är vad jag känner. Ren ångest att behöva gå tillbaka i tiden till de där läkarbesöken där jag skulle möta den värsta läkaren jag någonsin mött. Hon som jag gav chans på chans för att jag ville ha hjälp, istället fick jag ingenting annat än att känna mig såå ovärd någonting....
 
Nu är vi inne i 2012, den 4e januari för att vara exakt. Det första besöket på den här vårdcentralen med den här läkaren.
 
Vi kan kalla henne "Grå K". En äldre kvinna som borde gått i pension för längesen enligt mig. Hon hade bestämt sig redan innan hon mötte mig om vad jag var för en person. Märktes att hon såg mig som en ung tjej som hade psykiska problem, ingenting annat.
 
Första besöket så ställde hon sina frågor om hur länge jag haft bekymmer med värken. Jag redogjorde min historia så långt som jag hade möjlighet. Hon var även intresserad i vad jag jobbade med och hur jag levde.
 
Hon tog upp saker som stod i min journal sedan tidigare. Bla när jag fick diagnosen depression.
"Mår du bra?" "Har du pojkvän eller lever du själv?" "Hur mår du på jobbet?" m.m.m.m.m.
 
Hon frågade varför jag gått till så många olika med mina problem och varför jag åt de tabletterna som jag gjorde.
 
Det märktes att hon testade mig. Jag fick hela tiden tänka på vad jag sa, hur jag svarade på frågorna för det märktes vad hon var ute efter...
 
Kunde komma med följdfrågor på vissa saker som var helt uppenbara till att hon ville se om jag hade psykiska bekymmer.
 
Tex när jag berätta om mitt då nya förhållande (som jag lever med idag) och sa att det kändes så rätt, så givet att det skulle va vi då får man följdfrågan: "Aha har du känt så förut? Att det är rätt och det bästa som hänt dig"? "Joo så har man väl kanske sagt men det är först nu jag verkligen vet att det stämmer..."
 
"Ditt jobb, vill du tillbaka till samma när du blivit fri från din sjukskrivning?" Osv... det bara fortsatte med massa frågor där man såg vilka svar hon var ute efter men inte fick... Det är svårt att få ner i skrift men känslan som jag kände då och som kommer så fort jag tänker på det är vidrig och har etsat sig fast...
 
Jag minns att hon var lite lätt upprörd över smärtlindringen jag åt - det kan man även läsa i hennes journalanteckningar. Så hon satte ut dem allihop. Kvittade ju ioförsig eftersom ingenting hjälpte ändå...
 
Jag minns två citat från henne som hon hela tiden sa "Det är inte farligt att ha ont" och "Livet är smärta". Den sista är fin va? ;)
 
Hon satte också diagnosen Lumbago och så tyckte hon att jag verkade ha oro och rädsla för det onda....
 
Jag skulle fortsätta med Panodil 1g x 4 enl tidigare ordination och sedan satte hon in Tryptizol som jag skulle ta till natten. Tryptizol skulle gå på nervsmärta sa hon men jag fick se att det även är en antidepressiv medicin... Ni behöver inte ens fråga mig om vilken anledning jag tror varför hon egentligen satte in dem... Men sådan duktig patient som man är så följer man ordinationen och visar på att man tror på vad läkaren säger.
 
Jag blev sedan uppsatt på ett återbesök efter 2-3 v, tid till sjukgymnast innan det och längre fram skulle jag få träffa ortoped.
 
De kommande inläggen nu kommer att handla om Grå K ett tag för det vart några besök hos henne och inte var de trevliga....

Överväldigad

Publicerad 2013-10-10 12:32:00 i Kärleken,

Jag blir det bara om och om igen. Överväldigad. Får sådan fin feedback och stöd på den här bloggen. Sådant som jag aldrig hade väntat mig. 
 
Ni är fantastiska och ger mig styrka i att fortsätta skriva. Fortsätta att berätta och blotta mig i vad jag har varit med om och är med om.
 
Tack för att ni finns. Tack för att ni stöttar mig.
 
KÄRLEK
 
 

Kommer man bli bra nu?

Publicerad 2013-10-09 21:29:00 i Hälsan,

Har efter tips bestämt mig för att testa ett pulver som heter MSM. Kommer detta att göra mig bra nu?
 
Pulvret kommer från Svenskt Kosttillskott.se
Utvärderingen startar from idag!
 
 
 
*fingers crossed*

En tuff tid skulle komma..

Publicerad 2013-10-09 14:23:54 i Allmänt,

Den 21e november 2011 vaknade jag en morgon med sådan sjuuuk värk i ryggen. Då jag var "van" att ha ont så var det inte alltid jag tänkte på det, jag hade ju lärt mig leva med det som alla sa till mig att göra... Så jag trodde att detta var väl ett sånt där skov som jag ibland kunde få där jag fick mer ont än vanligt, en dålig dag med andra ord..

Jag sjukskrev mig från jobbet och tänkte att jag är väl hemma nån dag eller så - tänk vad fel jag hade, det skulle ta nästan ett år innan jag jobbade som vanligt igen...

När över en vecka gått så tog jag kontakt med våran företagsläkare via jobbet. Efter de "vanliga" undersökningarna som de alltid gör så fick jag höra att jag hade Lumbago. "Du blir sjukskriven två veckor, ta panodil och diklofenak x flera och vila så ska du se att det går över. Men vila inte för mycket, det är bra om du rör på dig, helst i kuperad terräng. Tid sätts upp till sjukgymnast om två(!) veckor"

Under kontakt med läkaren så berättade jag om mina besvär genom åren men att den här dagen vart jag sämre.. Försökte hela tiden visa på att jag haft bekymmer under en längre tid men det var Lumbago jag hade enligt honom..

Lumbago är alltså översatt ryggskott eller värk i ländryggen osv.. en "slask-diagnos" som inte säger så mycket...

Då jag aldrig blev bättre utan sämre så fick jag träffa en sjukgymnast på en annan klinik mkt snabbare inom dessa två veckor. Jag var där och tränade och fick även hemövningar. Då jag bara blev sämre så fick jag träffa en av ortopederna på samma klinik. Även han trodde på Lumbago och sjukskrev mig i 4 veckor. Han skrev dock ut starkare smärtlindring då de tidigare ej hjälpt något. Förutom panodil och diklofenak fick jag även Tramadol. Även kallat "trallalapiller" och det förstår man när man äter dem...

I slutet av dessa veckor fick jag åka till ortopedakuten då jag hade svårt att gå, smärtorna var olidliga och sämre blir jag. De satte in Oxycontin och Oxynorm (morfin) mot mina smärtor då ingenting hjälpte.

Sedan fick jag kontakt med en läkare via vårdcentralen och HON skulle bli den värsta jag någonsin mött...........

Tre små röda

Publicerad 2013-10-09 12:41:00 i Kärleken,

Igår hade jag och min bästa 2-årsdag och hem kom han med tre röda rosor.
 
Så klassiskt. Så vackert. Så underbart.
 
För mig så symboliserar rosen flera sidor av livet och kärleken. Stjälkens taggar är livets olika törnar. De kan göra väldigt ont men står man ut så leder de upp till något så otroligt fint och det blir bara bättre. Rosenbladen är kärlekens värme, omtänksamhet och med de mjuka linjerna är den så vacker.
 
Tre små röda - Tre små ord
 
Jag Älskar Dig
 
 
 
 
 
 
 
Tre små röda - Det är Kärlek

Tiden bara går..

Publicerad 2013-10-08 15:15:30 i Allmänt,

Sedan går tiden och några år där jag söker hjälp men ingen hjälp går att få då det inte finns några fel, alla blodvärden är bra. Röntgen är ua - utan anmärkning och sådär är det.

Då och då får jag frågan vad jag har gjort tidigare (i sportsammanhang osv) och när man svarar dansat under många år får man då höra: "Dans är ingen sport." "Det är dansen som gjort dig sån här". "Dans är ingen träning". "Du är överrörlig". Och så fortsätter det - dans är lika med usch och fy och där har du din förklaring till varför du har ont. "Hem och träna med dig så ska du se att det blir bättre.."

Tjaa det är klart träning är bra, det får ni inte tro än att jag tycker annat men något som är så typiskt för den oengagerade humanvården och sjukvården är att säga det och sedan släppa sin patient. Det är upp till patienten att fortsätta hålla kontakten och kämpa. Fortsätta att tjata och BE om hjälp. Gör du det inte kommer ingen se dig och om du verkligen försöker gå till botten med det - tjaa då kan du få va med om mycket..

Det är lätt att inläggen blir långa men min historia har pågått under flera år och pågår fortfarande så så kommer det att förbli.

Finns en del som jag hoppar över. En del som jag kommer att komma tillbaka till. Men något som vi alla med kronisk smärta nog har gemensamt och upplever både en och två gånger - det är en sjukvård som är för dåligt utbildade i hur de skall behandla sådana här patienter.
Ett tydligt exempel kom att drabba mig i november 2011 och en bit in i 2012 men det skall jag berätta om imorgon...

Kram & Kärlek till er <3

Från tonåringen till vuxen

Publicerad 2013-10-08 08:45:00 i Allmänt,

Först vill jag bara ägna några rader till att tacka alla nära och kära för de finaste kommentarerna som jag har fått nu när jag startade den här bloggen. De fina orden och det otroliga stödet värmer ända in i själen och gör mig alldeles överväldigad. Ni är så fina <3
 
Nu ska jag fortsätta där jag slutade igår.. Under gymnasietiden fick man ju inte så mycket till hjälp och det kom att fortsätta så även in i vuxenlivet. Kommer inte ihåg men det skulle gå ytterligare några år innan jag tog mig iväg och sökte hjälp.
 
Var till läkare via företagshälsovården genom mitt dåvarande jobb som också ställde frågor, jag fick böja mig åt olika håll och han klämde å kände väl igenom ryggen. Misstanke diskbråck (smärtan satt fortf bara i ländryggen som ett bälte) "Du skall vila, ta några alvedon och börja träna, här får du numret till en sjukgymnast".
 
Sjukgymnasterna har jag träffat många igenom åren, de har ioförsig varit mest engagerade (när man väl varit där) men kommit med olika tycke och smak. En karl tyckte att jag skulle köra pilatesboll och styrka för stabilitet. En kvinna tyckte att jag skulle gå på danspass eller simning eller något liknande för "din kropp saknar dansen". Och så här fortsätter det - nästan nya tips för varje ny person man träffade..
 
Jag har hela tiden följt deras tips och råd "träna ordentligt så ska du se att du blir bra". Jag tränade och tränade men blev inte bra - bara sämre... Och när man blir sämre och inte känner att man blir sedd och hörd, då biter man ihop och struntar i att kämpa för sig själv.
 
Kommer inte ihåg om det var 2007 eller 2008 men i mitt dåvarande förhållande vart jag pushad till att söka läkare igen. Det syntes ju klart och tydligt att jag inte mådde bra. Jag klagade ju på diverse saker hela tiden, orkade inte sköta hushållssysslorna och var inte så glad...... Sen om det bara var mig det var fel på eller min värk som var orsaken till hur jag egentligen mådde, det är en annan femma..
 
När jag då sökte läkare hade jag även fått bekymmer med huvudvärk och magproblem. En massa prover togs och undersökningar gjordes men vad som går att läsa sig till i min journal (ja de har jag tagit del av) så försvann ryggbekymren i deras anteckningar och fokuset föll på annat.
 
Då de ej hittade några fel så berättade en kvinnlig läkare för mig (en av de få genom åren som faktiskt verkade bry sig på riktigt) att utredningen visade på att jag led av en lätt depression och ville medicinera mig.
 
Jag köpte ju detta såklart. Då inga fel fanns på mig så lät ju detta helt klart som att det kunde stämma. Jag påbörjade behandling som enligt journal går att läsa att "patienten upplever som att bekymren med huvudvärken är borta, bättre med magen samt att förhållandet med sambon blivit bättre".
 
Hmmm... iiiiingenstans står det om Värken som fortfarande plågade mig dagligen. Den frågade de inte ens om. Visst tabletterna som innehöll serotonin som ska höja kroppens egna må-bra-hormoner försökte väl göra sitt, men hjälpte de mot allt? NEJ.
 
Åren går och till slut känner man sig stark att ta sig ur vissa saker, avsluta med en del människor och i det här fallet en. Har i efterhand insett att det var mycket den här personen påverkade och det var inte till det positiva. Jag önskar jag gått tidigare men när man kämpar för kärleken och hoppas, ja det kan göra en blind och ta fel beslut. Beslut som präglat mig negativt på många sätt och detta pga EN människa.
 
Ångrar att jag stannade kvar där väldigt lite förståelse fanns. Där man fick akta sig för att skratta å le om man var sjuk för då va man frisk nog att gå ut med hunden. Där man fick höra vad sur och grinig man var hela tiden. Hur man fick sköta det mesta av de tunga hushållssysslorna trots att Värken brände som brinnande lava i min rygg. Istället för att va förstående och hjälpa så handlade mycket om att klaga, gnälla, trycka ner och såra - dag ut och dag in. Det var mig det var fel på, det var jag som inte gjorde rätt.
 
Sakerna bara fortsätter men jag orkar inte mala på om det, gör mig bara nedstämd och tar upp minnen som jag helst vill glömma. Klart man lär sig av sina misstag men helt ärligt, vissa saker önskar man att man gjort andra val i. Sådana saker som präglat en till det negativa i stor bemärkelse.
 
Många tycker säkert att man får skylla sig själv. Sluta gnäll du kunde ju gjort nåt åt det om du velat. Men då har man inte varit där själv. Då har man inte kämpat för något eller någon då man väljer och tro att det skall bli bra. Och bra stunder fanns självklart och det är ju dom man tar fasta på i en annars så jobbig situation.
 
Sedan så lär man sig ju självklart något av sånt här. Att aldrig hamna där igen. Och det vet jag att jag inte kommer göra för jag har för första gången i mitt liv hittat rätt. Rätt person att dela mitt liv med och det skall jag berätta om längre fram i bloggen. Han är det bästa som har hänt mig, den bästa för mig och det visar han varje dag.
 
Precis varje dag <3
 

Jag minns..

Publicerad 2013-10-07 17:04:55 i Allmänt,

Jag minns första gången Värken "flyttade in", jag var 17 år och dansare. Hade börjat få ont i ländryggen alltmer och sökte då läkare. Det satt som ett bälte tvärs över och bara i ländryggen då.

Jag kom till vårdcentralen och fick där träffa en sköterska. Hon ställde en del frågor och sedan fick jag böja mig åt olika håll och därefter säger hon - "Tjaa det ser bra ut du behöver nog hem och träna."

Hem och träna ja... Att säga det till en tränad tonårstjej som inte gör annat och ffa bålstabilitet då det är otroligt viktigt inom dansen. Men visst hem och träna va det ja...

Behöver jag ens säga att redan vid det här besöket tappade jag min tro på sjukvården (och värre blir det) att se hur lite de engagerade sig. Som ung tjej få stå där och känna att man inte blir tagen på allvar och få höra att det är träning som skall hjälpa, träning som redan är en stor del av livet och som här började bli svårare att uthärda pga smärtorna.

Vad hände då.. jo den här osäkra tonårstjejen började bita ihop och försökte träna. Gjorde så gott hon kunde på danslektionerna. Pinade sig igenom ett flertal av dem och ffa baletten som vi hade i skolan (gick Estetisk linje m inriktning Dans). Att stå och böja ryggen bakåt där det hugger, värker, bränner och svider och inte känna att man gör sitt bästa, inte ger läraren det den vill ha. Misslyckas med övningarna och känner att det inte vill sig riktigt. Det gagnar det dåliga självförtroendet som späder på den inre rösten som säger "Jag kan inte.. Jag är dålig.."

Inget mer läkarbesök gjordes direkt för det "fanns ju inga fel" och det var "träning som behövdes"..

Det skulle ta några år innan man sökte hjälp igen - då var skoltiden förbi och man var vuxen....

Det första inlägget

Publicerad 2013-10-07 12:05:53 i Allmänt,

Det första inlägget är alltid så spännande, vad skall man skriva? Hur vill folk att det skall stå? Vad vill JAG att det skall stå? Hmmm.....??
 
Detta är en blogg som jag bestämt mig för att starta då jag hoppas kunna sätta ord och förklaringar på något som för många är svårt att förstå - hur det är att leva med kronisk smärta. Sådana här bloggar finns det många utav i alla dess former men detta är mitt sätt att se på det och hoppas att jag kanske kan hjälpa någon. För är det något en person som lever med ständig värk vill ha så är det hjälp - att få bli sedd och hörd och någon som finns där för en när man själv inte orkar längre..
 
Jag är en 27-årig tjej som levt med värk i snart 11 år. För några månader sedan fick jag diagnoserna Fibromyalgi och Ehlers Danlos Syndrome (EDS) som innebar ett fortsatt liv med ständig värk och att få höra orden - "Du får lära dig att leva med det här och göra det bästa av det".....
 
Jag skall försöka ge er min bild på hur jag har haft det under mina år tillsammans med värken. Värken som nu känns som en andra person, en elak tvilling som bor i min kropp och som aldrig vill eller kommer försvinna och som gör allt för att påverka mig och mina dagar/nätter till det värsta möjliga. En person som jag helst av allt vill skiljas ifrån men som läkarna, psykologerna, kuratorerna, sjukgymnasterna mfl säger till mig att jag skall "lära mig att leva tillsammans med" - "bli vän med" - "acceptera Värken".... Hmmm det är lättare sagt än gjort vill jag lova... Men har jag något val?
 
Hoppas ni kommer finna en något så intressant läsning här och jag hoppas att jag kommer att orka hålla er sysselsatta och mig själv med återkommande inlägg. Bloggar är lätta att starta men svårare att hålla vid liv...
 
Den kommer även handla om hur jag fyller mina dagar med liv, hur jag får de att gå runt trots att Värken gnager, moler, hugger, krampar, svider, bränner, sticker, värker..... Den gör allt den kan för att bryta ner mig, men jag är en kämpe och jag vill må så bra som möjligt och gör det jag kan för att göra det också...
 
Välkomna and Enjoy!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela